WordPress’te Web Tasarım

WORDPRESS’TE WEB SİTESİ NASIL YAPILIR?

WORDPRESS İLE WEB SAYFASI TASARIMI

WordPress hakkında teorik bilgi

WordPress, dünyada en çok kullanılan blog sistemlerinden biridir, açık kaynaklı ve ücretsiz olarak dağıtılmaktadır. WordPress kullanarak kısa süre içinde kendi sunucunuza kurulum yapabilir, sitenizi yayınlayabilir ve sitenize içerik eklemeye yani bloglamaya başlayabilirsiniz.

WordPress açık kaynaklı bir yazılım olduğu için dünyanın her yerinden isteyen herkesin katkıda bulunmasına açıktır; “created by and for the community” denir, yani topluluk tarafından ve yine topluluk için geliştirilmekte ve desteklenmektedir. Bu şekilde her geçen gün daha da kullanışlı ve sağlam bir sistem haline gelmektedir.

WordPressle normal bir bilgisayar bilen kişi web programlarını,    kodlamaları bilmeden güzel bir site yapabilir. Takıldığı yerlerde arama  yapabilir ki kesinlikle başkaları da aynı sorunu yaşamıştır. Eğer program ve kod bilgisi varsa o zaman çok iyi şeyler başarabilir.

Kendimize bir blog nasıl alırız?

  • Öncelikle arama çubuğunda http://tr.wordpress.com/ adresine gidiniz.
  • Amacımız; adınız ve soyadınızla kendinize ait bir blog almak Örn:https://kerimoglusecil.wordpress.com/ veya http://secilkerimoglu.wordpress.com/ gibi size kolayca erişebilecekleri adresler seçmelisiniz.
    • İkinci adımda; açılan pencerenin orta üst kısmında ki kayıt ol butonuna tıklayıp gerekli adımları tamamlamamız gerekiyor.
    •  Gelen ekranda e-mail adresinizi kullanıcı adınızı ve şifrenizi girmemiz gerekli
    • Adres satırına dikkat edin!!!
    • Açılan sayfa aşağıdaki adrese gidiyor ve açıklamalar ingilizce isehttps://en.wordpress.com/signup/  onu yerine https://tr.wordpress.com/signup adresine gidiniz. (en kelimesini tr yapınız ve Türkçe sayfaya gidiniz)
    • Worpress’ten size bloğunuzu aktive etmek için bir mail gelecek gelen kutunuzda ki gelen maile tıklamanız gerekli, onaylandığında karşımıza çıkan blog sayfasına size ait bir blog ismini yazmayı unutmayalım.

 Kendimize ait bir tema nasıl seçebiliriz?

  • Sayfamızın sol tarafında ki ‘Görünüm’ bölümünden ‘Temalar’ sekmesine gelin ve tıklayın açıklan sayfadan beğendiğiniz temayı seçin ve temanın altındaki ‘Etkinleştir’ seçeneğine tıklayın.
  • Etkinleştirmeden önce sayfanızın nasıl göründüğüne bakmak istiyorsanız temayı seçtikten sonra temanın altında ki ‘Önizleme’ butonuna tıklayıp, sayfanızı görebilirsiniz.
  • 10 (1)

 

Sıra geldi bloğumuzu düzenlemeye:

1)Öncelikle; sayfanın sol alt tarafında ki ‘Ayarlar’ sekmesinin üstüne geliniz. Bu bölüm ana sayfanıza tıkladığınızda veya bir başkası tarafından bakıldığında görülecek bölümdür.

** ‘Ayarlar’ sekmesinden, ‘Genel ayarlar’ butonuna tıklayınız.

**Açılan sayfaya adınızı, soyadınızı ve slogan bölümüne ‘Web sayfama hoş geldiniz’ yazıp sol alt köşedeki  ‘DEĞİŞİKLİKLERİ KAYDET’  butonuna tıklamayı unutmayalım.

  

2)Sonra ki adımda; ‘Ayarlar’ sekmesinin üzerine gelip, Tartışma ayarları butonuna tıklayınız.

**Açılan sayfada birçok kutucukta tik işaretlerini göreceksiniz bu tik işaretlerinin hepsini kaldırmanız gerekmektedir.

**Örnek; ‘Yeni yazılar üzerine yorum yapılmasına izin ver’ kutucuğunda ki tikin üzerine bir kez tıklayarak kaldırabilirsiniz.

**Hepsinin tiklerini kaldırdıktan sonra; ’DEĞİŞİKLİKLERİ KAYDET’ butonuna tıklamayı unutmayınız.

**Böylelikle; eklediğimiz herhangi bir dokümanda başkalarının değişiklik yapmamaları veya yorum yapmamaları için önlem almış oluyoruz.

1

 Şimdide yaptığımız sayfaları sunacağımız sayfalar oluşturalım

**Sol tarafta ki bölümden ‘Sayfalar’sekmesinin üzerine geliniz;

‘Sayfalar’ sekmesi, ‘All pages’ butonuna tıklayınız.

Karşınıza çıkan sayfada ki; ‘About’bölümünü ‘çöp’ e atmalısınız.

**Şimdi; yeniden ‘Sayfalar’ sekmesinin üstüne gelin, ‘Sayfalar’ sekmesi, ‘Yeni ekle’ butonuna tıklayınız.

Karşınıza çıkan sayfada ‘Add a new page’ bölümüne ‘Teorik çalışmalar’ yazıp, sağ tarafta ki‘YAYIMLA’  butonuna basmalısınız.

2

 Aynı adımları; ‘Uygulama çalışmaları’ ve‘Kaynakça’ adı altında da yaparak gerçekleştiriniz.

**Yeniden ‘Sayfalar’ sekmesinden ‘Yeni ekle’butonuna tıklayınız karşınıza çıkan sayfada  bir önce ki bölümde ki ‘Teorik çalışmalar’ yazdığınız bölümüm yerine ‘Ana sayfa’ yazın ve ‘Yükle/ekle’kısmındaki ilk simgenin üzerine tıklayın.

31

Fotoğrafı yükledikten sonra; ‘Yazıya dahil et’ butonuna basınız ve alt kısma biraz kendiniz hakkında bilgiler yazın. Unutmayın ki; bu kısım sizin ana sayfanızda görünecektir. Daha sonra;  ‘YAYIMLA’  butonuna tıklamayı unutmayalım.

Bu sayfalar sayfamızda sabitlenmiyor ise; 

‘Ayarlar’ sekmesinden; ‘Okuma ayarları’ butonuna tıklayınız. Karşımıza gelen sayfada;

4

Ön sayfa görünümleri’ bölümünde ki ‘Sabit sayfa’kısmına tik atıp, ‘Ön sayfa’ kısmını ‘Ana sayfa’ olarak seçmelisiniz. Daha sonra ‘DEĞİŞİKLİKLERİ KAYDET’ butonuna tıklamayı unutmamalısınız.

Yorum yapma ve tartışma ayarlarını nasıl etkinleştireceğiz?

**İlk olarak oluşturduğunuz sayfaya gelip yukarı köşeden ‘Ekran seçenekleri’ tıklıyoruz.

** Burada ‘Tartışma’ sekmesine tikleyıp aşağıdaki bölümdeki tüm tikleri kaldırıyoruz. Sonra da‘Güncelleme’ butonuna basılır.

5

Peki Çalışmalarımızı Nasıl Kaydedeceğiz?

Ana sayfadan tekrar ‘Sayfalar’ sekmesinden ‘Yeni ekle’ butonuna tıklayın. ‘Add a new page’bölümünün altındaki yere 

6

‘ETKİLİ BİR SUNUM NASIL YAPILIR?’  yazın  alt taraftaki  bölüme yazınızı yazın ve ya Word de hazırladığınız yazıyı kopyala/yapıştır yapabilirsiniz.

Çalışmayı bitirdikten sonra; sayfanın sağ tarafında ki bölümde‘Ebeveyn’ bölümünün altındaki platformu ‘Teorik çalışmalara’getirmelisiniz.

İşlemleri tamamladıktan sonra; ‘YAYIMLA’ butonuna tıklamayı unutmamalısınız.

Çalışmalarımıza Video Eklemek İstiyorsak

Sayfalar/Yeni ekle/Add a new page’ bölümüne ‘Robotlar’ yazdıktan sonra alt taraftaki çalışma yazılacak kısma gelince; You Tube tan seçtiğiniz video adresini  kopyala, daha sonra robotlar adlı çalışma sayfana geri gel yükle/ekle kısmında ki fotoğraf/video ekle işaretinin üstüne tıkla

Açılan pencerede Adresten sekmesine gel ve URL kısmına gir ve kopyaladığın adresi yapıştır. ‘Yazıya dahil et’ butonuna tıklamayı unutmamalısın!!!!

Kaynak:

WORDPRESS’TE WEB SİTESİ NASIL YAPILIR?