Etkili Sunum Teknikleri

Etkili bir sunum hazırlama aşamaları dört aşamadan oluşur; sunuma hazırlık, sunumu planlama, sunumun öncesi ve sunuş. Sunuma hazırlık aşamasında neden, kimlere, nerede ve nasıl sorularını sorarak hazırlık yapılmalıdır. Örneğin; sunum kimlere yapılacaktır, izleyiciler genç mi olacaktır, sunum nasıl yapılacaktır, sunum birden fazla kişi mi sunacaktır gibi soruların yanıtları verilmelidir. Etkili bir sunumda görselliğe de çok önem verilmelidir. Çünkü izleyenlerin işittikleri ses ve kullanılan kelimelere oranla gördükleri görseller onları daha çok etkiler. Alıcılara göre sunumun yüzde 55′ ini görsel, yüzde 38’ini işitsel ve yüzde 7’sini de kelimeler oluşturmaktadır.
Sunumu planlama kısmına geçtiğimizde ise karşımıza dört unsur çıkar. Bunlar ; slayt detayları (harf büyüklüğü, renk seçimi,görseller gibi) konu sıralaması, görsel, işitsel malzeme seçimi ve dikkat çekici unsurlardır. Slayt detayları kısmında ilk olarak yazı tipi seçilmeli ve gerekmedikçe italik kullanılmamalıdır. Harf büyüklüğünün en uygunu; metin: 20-32, başlık: 36-44 olarak belirlenmelidir. Gerekli olmadıkça büyük harf kullanmaktan kaçınılmalıdır. Açık renk seçiminde okunaklılığı sağlamak için gölge kullanabilir. Anahtar kelimeler kullanılmalıdır. Uzun cümlelerden kaçınıp takım sözcükler ve maddeler kullanılmalıdır. Kenar boşluklarını ayarlarken dikkatli olunmalı, slaytlar yazıyla doldurmamalıdır ve 14 satır aşılmamalıdır. Renkleri anlamlı bir içerik için kod olarak kullanıp, uyumlu dört renkten fazla seçim yapmamalıyız. Kullanılan resimlerin boyutuna dikkat edilmelidir. Slaytlar arası köprü kurmak geri dönüşlerde işimizi kolaylaştırır. Renk kullanımında da basitlik ve tutarlılık esastır. Zemin rengi, ancak anlatılan konuya açıklık getirmek istenildiğinde kullanılmalıdır. Slaytlardaki ifadeler, her mesafeden okunabilmeli. Her rengin farklı bir anlamı olduğundan verilmek istenilen mesajlara uygun renkler seçilmelidir. Bir diğer önemli unsur ise yerinde kullanılmış olan grafiklerdir. Konularımızı daha anlaşılır biçimde seyirciye aktarmamıza yardımcı olurlar. Her grafiğin kendine has bir dili vardır. Konu sıralaması açısından, PowerPoint ile sunu hazırlarken karışıklığı engellemek için konu haritası düzgün yapılmalıdır. Düzgün planlanmış bir sıralama dikkatleri çekmede etkili olacaktır. Görsel işitsel malzeme seçiminde ise amaç ve içerik doğrultusunda resim seçimi yapılmalıdır. Slaytlarda yoğun bilgi, tablo, resim kullanımından kaçınılmalıdır.Sözel olarak belirtmeyeceğiniz bilgileri slaytlara yazmamalıyız. Slaytlarda uyumlu renk seçimi ve hareket olanağını bilginin kolay aktarımı amacıyla kullanılmalıdır. Ses veya müzik seçeneği doğru amaca yönelik kullanılmalıdır. Dikkat çekici öğeler olarak ise; sunuma mutlaka fıkra, karikatür vb. eklenmelidir. Eğlenceli resimler tercih edilmelidir. Kullanılan fon müziği izleyiciyi sıkmamalıdır. Kullanılan öğeler sunumla alakalı olmalıdır.

Sunum öncesi kısmında ise sunum odası denetlenmeli ve sunacak kişi veya kişiler hazırlık yapmalıdır. Sunum odasının aydınlatma, perde, ısınma ve havalandırma sistemleri kontrol edilmelidir. Kıyafetlerimiz ve görünüşümüz de izleyicilerimize ve sunduğumuz konuya duyduğumuz saygının birer göstergesidir. Sunumumuzdan önce gazlı içecekler tüketmemeye ve sunum sırasında yanımızda devamlı su bulundurmaya dikkat etmeliyiz. Sunumumuza başlarken izleyicilerimizi şaşırtmalıyız fakat yüksek bir müzikle başlamak yerine sahne ışığımızdan yararlanmalıyız.

Sunuş kısmında ise, slaytları ya da elimizdeki notları olduğu gibi okumamalıyız. Sunum yapacak kişi konuşma anında ses tonuna, jest ve mimiklerine, sahneyi rahat kullanmaya özen göstermelidir.  Aynı zamanda izleyenlerin dikkatlerini çekip merak uyandırmalıdır. Sunuya başlarken konuyla ilgili hızlı bir özet vermekten çekinilmemelidir. Sunumu bir kaç kişi sunacak ise mutlaka provalarla uyum sağlamış olmalılardır. Sunumlarda özgüven en önemli unsurdur. İzleyicileri en çok etkileyen faktör sunucunun özgüvenini hissettirebilmesidir.

Kaynaklar: